Karlovarské rožky nášho detstva
Keď som bol malý, tak mi mama kupovala na raňajky lupačky, alebo karlovarské rožky. Dnes som si ich nostalgicky upiekol.
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml plnotučného mlieka
- 130 g masla
- 30 g droždie
- 2 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
- maslo na potretie
Postup:
Z teplého mlieka a droždia si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misy. Necháme vykysnúť cca 30 minút.
Potom cesto na pracovnej pomúčenej doske rozdelíme na 16 častí, vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zrolujeme (viď. foto). Plech potrieme 2 lyžicami vody, položíme naň papier na pečenie. Poukladáme rožky a pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov asi 20 minút. Po upečení potrieme maslom a ešte trošku posolíme.
Text a foto Karol Hrčka